Monday, May 16, 2016

Gathering kali ini, walau berbeza emosi tetapi tetap teguh di hati...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Senin
16-05-2016


Dah lama kami tidak berkumpul ramai. Dah lama tak buat gathering. Lalu Ahad semalam, suatu majlis gathering santai berlangsung di rumah MyAbang Long (abang ipar saya) di Taman Sri Serdang.

Macam biasa, konsep potluck sentiasa menyeronokkan dan mendapat sambutan. Masing-masing datang dengan juadah yang enak.

Walaupun majlis disebut hi-tea @ minum petang, tetapi rata-rata yang datang bagai sengaja mengosongkan perut dan hampir semua datang untuk lunch makan nasi.


Yang tidak kelihatan ialah hasil karya saya, Ikan Talang Masin Masak Lemak Cili Padi dengan Nanas.

Seperti biasa juga, bila ada gathering makan-makan sebegini, automatik saya tak boleh makan banyak. Rasa sana sikit, amik itu sikit dan cukup.


Bahagian dessert. Tak tahu nak mula yang mana. Hasil karya ipar duai saya memang superb sebab depa sangat pandai masak. Saya? Bubur Jagung tu jer lah yang pandai. Hahahaha....


Kami mengambil ruang masa yang ada untuk berbincang banyak perkara berkaitan keluarga. Beberapa perancangan masa depan turut menjadi topik utama bertukar pendapat. Ini sebenarnya sentiasa menjadi agenda kami selain berbincang dalam whatsapp group.


Posing sebelum balik.


Selfie time...! Ipar-duai saya yang juga BFF saya.

Sesungguhnya, bila kita cuba menjadi terbaik untuk keluarga, juga seluruh ahli keluarga sebelah pasangan kita, mereka juga adalah sama kepada kita. Tetap cuba menjadi terbaik dan berbuat baik dengan kita. Ikatan itu tidak dapat ditulis dengan ayat, tapi sangat cepat dirasa, sangat teguh mengikat hati dan jiwa raga.



 ~...suatu ketika dulu HISYAM pernah cuba bertanya kenapa Mak Utih dan Pak Utih tinggal berdua sahaja di Teratak Nyatuh, tetapi bila tiada jawapan yang pasti, SERI BULAN segera mengerdip mata memberi isyarat, jangan lagi ditanya persoalan sebegitu kelak ada yang dihalau pergi...~




7 comments:

  1. Seronok kan makan ramai2 sambil bercerita dan usik mengusik. Hehe.

    ReplyDelete
  2. bestnya potluck dengan adik-beradik satu family gini kan.. ☺️☺️👍👍

    Kulit cantik berseri dalam 5 hari

    ReplyDelete
  3. Ukhuwah yg indah bila saling memahami antara satu sama lain..
    Makanan tu sebagai perantara aje.

    ReplyDelete
  4. ada potluck sukanya saya...selain mkn2 kita blh dengar masalah masing2....hubungan yg rapat merapatkan ukhuwah...alhamdulillah

    ReplyDelete
  5. Seronok berkumpul ramai2..rasa macam tak habis bercerita..makan & makan lagi.. seronoknya..

    ReplyDelete
  6. Wah.. ni dah mcm family saya... suka buat gath.. kadang masuk agenda mesyuarat.. best sangat.. alhamdulillah..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum,
    waaaaaa bestnya leh makan makan makan makan dan makannn

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails